Mięta

wpis w: blog, Encyklopedia roślin | 0
mieta
Prawdopodobnie każdy z nas miał w swoim życiu do czynienia z Miętą. Niezwykły smak i aromat tej rośliny powodują, że jest to najpopularniejsza roślina ziołowa w Polsce. Mięta dostępna w torebkach, sypana, ocierana czy też w całości jest albo znienawidzona albo kochana.

Nazwa tej byliny pochodzi z języka greckiego od imienia nimfy Menthe, która zamieszkiwała Podziemie i była kochanką Hadesa. Ten chcąc ją uchronić przed zazdrością i prześladowaniami Persefony (żony) zamienił nimfę w roślinę miętę.

Mięta uprawiana jest głównie ze względu na zapach i smak swoich liści. Z mięty pieprzowej otrzymuje się olejek miętowy zawierający mentol, który z kolei wykorzystywany jest w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym, perfumeryjnym i tytoniowym. Natomiast liście mięty zielonej używane są jako przyprawa i dodatek do past do zębów oraz gum do żucia.
Mięta jest również dobrym towarzyszem duszonej czy gotowanej baraniny.
Niektóre gatunki mięty uprawiane są jako rośliny lecznicze. Herbata z zaparzonych liści pomaga przy wymiotach, wzdęciach, nudnościach, bólach brzucha, bólach miesiączkowych i problemach z gardłem.

Osiąga wysokość od 30 do 40 centymetrów i jest rośliną wieloletnią i zimotrwałą. Kwitnie na biało, liliowo lub różowo. Bylina ta bardzo szybko się rozmnaża. Potrafi też wyprzeć konkurencyjne gatunki mięty, dlatego uprawiając ją warto zadbać o odizolowanie jej lub posadzenie w doniczkach.

Gatunki mięty: długolistna, kosmata, nadwodna, okrągłolistna, okręgowa, pieprzowa/lekarska, polna, zielona i in.

Uprawa Mięty:

Stanowisko – mięta jest rośliną dość odporną. Zauważyłam, że niektóre gatunki preferują słońce, inne cień.

Podlewanie – w domowych warunkach bardzo częste podlewanie, ziemia powinna być cały czas wilgotna.

Kwitnienie – czerwiec i lipiec

Rozmnażanie – Sadzonki liściowe (najlepsza opcja) lub nasiona.

Zbiory – mięta jest zbierana do 4 razy w roku. W domowym zaciszu roślinę obrywa się zdrowe liście.

Zostaw Komentarz