Macierzanka cytrynowa

wpis w: Encyklopedia roślin | 3

macierzanka1

Ta roślinka zjawiła się u nas przez przypadek. Na początku niepozorna z zielono-żółtymi listkami, teraz cieszy oko kwiatkami w kolorze jasnego różu.

Macierzanka cytrynowa, jest odmianą Macierzanki zwyczajnej. Jest rośliną wieloletnią, byliną zimozieloną. Dorasta do 30cm w formie zwartego krzaczka. Kwitnie w okresie od czerwca do sierpnia.
Uwielbia słońce, w cieniu traci kolor w liściach. Najlepiej uprawiana w glebie suchej, wapiennej. Na zimę warto okryć ją otuliną.

Listki tej macierzanki pachną ziołowo-cytrynowym aromatem i znane są ze swojego korzenno-gorzkawego smaku. Wykorzystywana jest szczególnie w kuchni francuskiej i włoskiej w postaci świeżej lub suszonej, jako przyprawa dań mięsnych, wędlin, pasztetów, serów, bigosu, pizzy i sałaty. Znakomicie sprawdza się również w połączeniu z ciężkimi zupami i ostrymi sosami.

LIN_1783

Macierzanka cytrynowa poprawia trawienie i wzmaga apetyt. Ma działanie bakteriobójcze, dezynfekujące, przeciwzapalne i wykrztuśne, nadaje się do płukania gardła. Natomiast wywary z macierzanki pobudzają pracę żołądka i jelit, zapobiegając również wzdęciom.

Rozmnażanie roślinki następuje poprzez oddzielanie pędów zakorzenionych w podłożu lub sadzonki pobrane z piętką i ukorzenianie ich w gruboziarnistym piasku.

3 Odpowiedzi

  1. Wygląda apetycznie, szkoda, że nie jest łatwiej dostępna. Ale nawet takie zioła jak bazylia nie wszędzie możńa znaleźć.

    • To prawda. Mi się udało dorwać marny krzaczek, ale pięknie się potem rozrosła. Niestety skończyła zeżarta przez zielone gąsienice, więc w tym roku poszukam krzaczka znowu!

  2. super roslinka..:) uzywam do sosu do spagetti ( sama robie sosik) ,,parze do picia se swiezej roslinki wystarczy mala galqzeczka
    do zqparzenia herbatki.Pije ja tez moj 5″-letni synus .swietnie sprawdza sie w kuchni jak i leczniczo orqz kosmetycznie.polecam :))

Zostaw Komentarz